Dotace

Starší příspěvky

Jazyková učebna

Obec Stará Ves n. O.

Letem světem – Amerika

Poslední květnový den byl v naší škole naplněn objevováním dalšího kontinentu z naší série poznávání světa Letem světem. Po Africe, Asii a Austrálii naše pomyslné letadlo letos přistálo v Americe.

V rámci projektového dne žáci prozkoumali kontinent po všech stránkách. Někteří se věnovali tvoření eskymácké či indiánské vesnice a získávali poznatky o obyvatelstvu a osídlení Ameriky.  Jiné třídy stavěly totemy, oblékly se do mexických sombrér a ponč, které si vytvořily. Před zraky všech také vyrostla i známá Socha svobody, či krásně výtvarně ztvárněná socha Krista v brazilském Riu. V našem dni nechyběla ani hudba a tanec. V tělocvičně deváťáci učili základní kroky latinskoamerické samby, sedmáci nám zase zatančili ve stylu country a nechyběl ani známý brazilský karneval a průvod masek.

Celou školou se také rozvoněla americká kuchyně. Sedmáci ve školní kuchyňce připravovali mexické, brazilské či argentinské pokrmy a konkurovali tak našim skvělým paní kuchařkám, které si v rámci projektu připravily pro nás všechny americký hamburger, dýňovou polévku a výborný dezert cookies. Osmá třída opět nezklamala svým divadelním představením a objasnila tak všem, jak byla Amerika objevená.

Na venkovním školním hřišti čekaly žáky stanoviště s úkoly našich deváťáků. Mohly si tak vyzkoušet americké sporty jako basketbal, hokej, fotbal či lakros. Kdo chtěl, mohl si vyrobit indiánský náhrdelník nebo se nechat v týpí namalovat a odcházet ze stanovišť jako pravý indián. Součástí bylo také rýžování zlata z písku, či vědomostní úkoly. Na závěr podle mapy děti hledaly poklad se sladkou odměnou.

Tento den byl pro všechny plný zážitků a nových poznatků, a tak se už těšíme na příští rok, kdy budeme poznávat další kontinent. Foto

Zuzana Stejskalová